CofetarieCofetaria reprezinta o ramura a alimentatiei care desemneaza cu precadere preparatele culinare dulci (bazate pe zahar), arta de a le produce, magazinul unde se vand aceste produse sau industria prepararii si vanzarii acestor produse, mai ales torturi, prajituri si tarte. Produsele de cofetarie sunt consumate fie sub forma de desert la finalul mesei, fie cu diverse ocazii sau intalniri in diverse momente ale zilei (de exemplu, servirea ceaiului dupa-amiaza).

Ce gasim intr-o cofetarie?

Produsele de cofetarie sunt in marea majoritate produse dulci; exista si conceptul de cofetarie-patiserie unde se fac atat produse dulci, cat si sarate (saratele, pateuri etc.).

Ingredientele folosite cel mai des intr-o cofetarie sunt zaharul (sub toate formele pe care le poate lua acesta), ouale (la cele mai multe dintre retete, albusurile sunt separate de galbenusuri datorita proprietatilor total diferite pe care le au), faina de grau (cel mai des folosita este cea alba), laptele si derivatele din lapte (smantana si untul), sarea (in proportii scazute, dar prezenta in aproape toate retetele), diverse produse grase (untul, margarina, uleiul), agenti de crestere (precum praful de copt, bicarbonatul). De asemenea, pot fi adaugate apa, alcoolul, fructele (proaspete, uscate sau din compoturi), ciocolata, cafeaua, esentele (vanilie, rom etc) si in general toate ingredientele rezultate din transformarea totala sau partiala a acestor ingrediente de baza: fructe confiate, extracturi, arome, coloranti etc. Este bine de stiut ca, chiar daca intr-un produs final sunt regasite aceleasi ingrediente, metoda de lucru, dozajul si modul de a vedea aceste ingrediente fac diferenta intre produsele de cofetarie cunoscute si populare. Foarte importanta in arta cofetariei este respectarea cantitatilor.

Printre materialele folosite intr-un laborator de cofetarie regasim spatula, mixerul (mecanic, electric sau manual), paharul de masurat, cantarul de bucatarie, diverse recipiente (boluri, caserole) folosite pentru preparare sau pentru prezentare, folia de aluminiu, hartia de copt etc.

Principalul actor intr-o cofetarie este cel care produce produsele dulci din ingrediente precum cele prezentate mai sus, respectiv cofetarul. „Inobilat” in ultimii ani mai ales prin intermediul emisiunilor culinare, cofetarul a devenit sinonimul artistului. Cel mai adesea, acesta se afla „in culise” ocupandu-se de prepararea produselor dulci, nu de vanzarea lor.

Din punct de vedere al echilibrului alimentar, meseria de cofetar este in acelasi timp apreciata si controversata. Punctul sau forte este dat de oferirea unor mari placeri papilelor gustative ale oamenilor, iar punctul sau slab il reprezinta lipsa nutrientilor in majoritatea retetelor pe care le practica. Din acest punct de vedere, consumul de produse de cofetarie trebuie sa fie limitat.

Pentru ca activitatea sa sa fie incununata de succes, maestrul cofetariei trebuie sa stapaneasca cu maiestrie tehnicile culinare si sa aiba un simt foarte dezvoltat al esteticului; cofetaria cere precizie si indemanare. De asemenea, intr-o cofetarie foarte importanta este respectarea regulilor de igiena alimentara, mai ales respectarea lantului de frig. Cofetarii lucreaza cu creme, emulsii, produse care sunt sensibile din punct de vedere bacteriologic.

Recomandarile nutritionale actuale ii imping pe cofetari sa inoveze in alegerea materiei prime pentru realizarea produselor: mai putin zahar, mai putina faina procesata, mai putine grasimi nesanatoase, insa mai multe oleaginoase (nuci, alune) si utilizarea produselor grase nobile (ulei de cocos, ciocolata cea mai neagra etc).

  • Sfatul meu este sa te casatoresti. Daca vei avea o nevasta buna, vei fi fericit; daca nu, vei deveni filosof.

    autor: Socrate
  • Cea mai inalta fericire de pe pamant este casatoria.

    autor: William Lyon Phelps
  • O casatorie de succes necesita sa te indragostesti de mai multe ori , de fiecare data de aceeasi persoana.

    autor: Mignon McLaughlin