1_400_172Fosta capitala a patru imperii, Roman, Bizantin, Latin si Otoman, Istanbul este cu siguranta unul din cele mai importante si impresionante orase din lume. Este cel mai mare oras din Turcia, un important centru cultural si economic, fiind si singura metropola care este situata pe doua continente. Elementele europene se imbina perfect cu cele orientale iar stilul traditional, aflat sub influenta religiei musulmane este completat de cel occidental, ajutand la crearea unei atmosfere unice, unde trecutul traieste in armonie perfecta cu prezentul.


Distanta 706 km
Transport Cu avionul (acces direct- 1h si 20 minute), autocarul, trenul si masina proprie.
Moneda folosita Lira turceasca (0.46 euro).
Acte necesare Turistul trebuie sa detina un pasaport valabil.

Istanbul este centrul cultural si istoric al Turciei, un oras aflat la confluenta mai multor culturi, un oras incarcat de istorie si frumusete ce face legatura intre continentul european si cel asiatic. Amestecul de civilizatii, peisajele spectaculoase, cladirile si monumentele istorice, palatele, arhitectura in stil european si oriental, obiectivele turistice, bazarul, toate acestea sunt doar cateva din lucrurile care fac din Istanbul un oras ce merita explorat si descoperit in toata splendoarea lui.

Iata ce nu trebuie sa ratezi cand vizitezi Istanbul:

Moscheea Albastra - este cea mai mare moschee din Istanbul si una din cele mai renumite atractii ale orasului, fiind singura moschee cu 6 turnuri. A fost construita de arhitectul Mehmet Aga ca un tribut adus superioritatii islamului. Numele moscheei provine de la mozaicul albastru din interior, denumit "iznik". Tot in interior poti observa coloane marete, motive arabeste pictate pe tavanul domului si mult spatiu liber pentru rugaciune. La exteriorul moscheei poti admira un numar impresionant de vitralii si domuri de inaltimi diferite, imagine ce te va fascina, prezentandu-ti o parte din cultura si istoria acestei tari. Moscheea Albastra sau Sultanahmet se poate vizita zilnic intre orele 09.00-16.00 iar intrarea este gratuita.

Hagia Sofia - este una din cele mai frumoase si grandioase creatii arhitecturale din lume. A fost o biserica crestin - ortodoxa la inceput, fiind transformata in anul 1453 in moschee si apoi in muzeu. Cunoscuta si sub numele de "Sfanta Sofia", moscheea are un dom de 55 m inaltime si diametru de 31 m, 4 minarete si jumatati de domuri ce cad in ape creand o imagine desavarsita. Interiorul este acoperit cu marmura policroma, verde, alba si mov si mozaicuri aurii. Moscheea poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 09:30-16:30 iar taxa de intrare este de 20 lire turcesti. Moscheele sunt inchise in timpul orelor de rugaciune: 06:00, 13:00, 18:00, 20:00.

Palatul Topkapi - a fost considerat centrul puterii otomane gazduind toti sultanii otomani intre secolele XV -XIX. Arhitectura cladirii a fost afecatata de cele 4 incendii mari dar si de modificarile aduse de fiecare sultan in parte, singurile cladiri ce au ramas in formatul original fiind cladirea tezaurului si pavilionul cu placi de ceramica. In interior puteti vizita: poarta salutului, poarta fericirii, turnul de justitie, sala armurii, camera tronului, colectia de picturi in miniatura, sala divan, pavilionul mantalei binecuvantate si pavilionul Mecidiye si Haremul (cartierul femeilor). Muzeul palatului este deschis zilnic intre orele 09:00 si 17:00 (exceptie facand zilele de marti) iar taxa de intrare in muzeu este de 20 lire turcesti si 15 lire turcesti in Harem.

Palatul Dolmabahce – este considerat o copie a palatului Versailles din Franta datorita stilului arhitectural aseamanator. Palatul a devenit noua resedinta a sultanilor fiind o cladire cu adevarat impresionanta atata in exterior cat si in interior, cel mai bogat palat-muzeu din lume. Palatul se intinde pe 600 de metri de-a lungul stramtorii Bosfor oferind vizitatorilor una din cele mai frumoase privelisti din Istanbul. Intrarea costa 20 lire turcesti, prêt care include si serviciile unui ghid.

Biserica Cisterna - Cisterna a asigurat apa pentru palatul unde au locuit imparatii in timpul imperiului Bizantin, iar dupa cucerirea Istanbulului a ajutat la irigarea gradinilor Palatului Topkapi. Astazi pe locul cisternei a fost gasita o biserica imensa, denumita si "palatul care se scufunda". Cisterna are o capacitate de 100. 000 tone de apa, 9800 metri patrati si peste 336 coloane de marmura. Se poate vizita zilnic intre orele 09:00-17:30 (exceptie facand ziua de marti) iar intrarea costa 10 lire turcesti.

Turnul Galata (Galata Kulesi) - a servit ca turn de observatie unei colonii genoveze, ca inchisoare si hambar naval si apoi turcilor, ca punct de observatie pentru incendii. Turnul ofera o priveliste panoramica extraordinara asupra orasului, iar la etajele superioare vei gasi un restaurant si o cafenea unde se organizeaza spectacole cu specific turcesc. Turnul este deschis zilnic intre orele 09:00 -20:00 iar taxea de intrare este de 10 lire turcesti.

Podul Galata - a fost construit in anul 1453 si este cel mai vechi pod peste Golden Horn. Podul are 490 m lungime si 22 de pontoane ce fac legatura intre centrul istoric al orasului si Cartierul Eminonu. Pentru o experienta locala adevarata poti savura diferitele specialitati turcesti in numeroasele restaurante aflate sub pod.

Marele Bazar - este una din cele mai mari piete acoperite din lume, avand peste 60 de strazi si 5000 de magazine. De aici poti achizitiona bijuterii, covoare, ceramica pictata manual, broderii, antichitati, haine de piele etc. , la preturi avantajoase si negociabile. Bazarul este deschis de luni pana sambata intre orele 09:00-19:00 (exceptie facand zilele de sarbatoare nationala).

  • Casatoria este ultima noastra sansa de a ne maturiza.

    autor: Joseph Barth
  • Casatoria : este ceea ce numesc vointa a doua persoane de a creea una care este deasupra celor care au zamislit-o

    autor: Friedrich Nietzsche
  • O casatorie de prima clasa este asemeni unui hotel de clasa : ceva scump dar care merita.

    autor: Mignon McLaughlin