1_400_174Unul din cele frumoase orase ale Europei, Praga este o adevarata comoara pentru cei ce iubesc istoria, arhitectura, arta si muzica. Denumit si "orasul de aur" te va intampina cu cladiri vechi, poduri si biserici medievale, castele, celebrul orologiu cu figurine, strazi pitoresti si un amestec arhitectural spectaculos. Tot centrul istoric al Pragai este inclus pe lista patrimoniului international si desi la prima vedere orasul pare in intregime un muzeu impresionant vei descoperi o lume activa unde parfumul trecutului si atmosfera romantica te vor fermeca, istoria contopindu-se cu prezentul intr-un mod aparte.
 
Distanta 1369 km
Transport Cu avionul (acces direct 1h si 50 minute), autocarul si masina proprie.
Moneda folosita coroana ceha (1 euro= 25, 12 CZK).
Acte necesare Turistul trebuie sa detina un buletin sau pasaport valabil.

Praga este capitala Republicii Cehe, situata de-a lungul celor 2 maluri ale raului Vltava si are aproape 1, 2 milioane de locuitori. Este supranumita si "mama oraselor", "orasul celor o suta de turnuri", “orasul magic”, “Parisul estului” sau "orasul de aur", fiind un oras care se cere admirat datorita castelelor si caldirilor devenite mici bijuterii locuite, muzeelor demne de o capitala europeana, turnurilor de unde poti admira orasul, bisericilor si catedralelor monumetale unde au loc si concerte minunate de muzica clasica, pietelor vechi si podurilor vestite. Orasul de origine al lui Einstein, Mozard, Kepler, Kafka te incanta si astazi cu locurile istorice perfect conservate facand ca o plimbare obisnuita sa devina o plimbare printre secole.Putine orase au de oferit atat de multe ca Praga, astfel incat va fi greu sa te decizi cum trebuie sa ti petreci timpul cand vizitezi acest oras.

Obiective turistice ce nu trebuie sa le ratezi:

 

Hrad-ul - este cel mai mare castel medieval din Europa fiind prezent si in cartea Recordurilor si este resedinta conducatorilor cehi. Stilul gotic se imbina armonios cu stilul baroc creand una din cele mai maiestuoase fortarete de mai bine de 11 secole. Tot aici gasesti si Muzeul Jucariilor, al doilea de acest fel ca marime din lume.

Catedrala Sfantului Vitos aflata tot in complexul Hrad este locul unde aveau loc incoronarile regilor Boemiei, un monument spectaculos si un locas de cult impresionant.

Golden Lane (Strada de Aur) este o straduta mica ce detine 11 case istorice construite in interiorul zidurilor castelului, in una dintre ele locuind chiar scriitorul Franz Kafka.

Palatul Lobkowicz este localizat in partea de est a castelului Praga si cuprinde expozitii de tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale, o librarie de carti rare si arhive, arme si armuri, manuscrisele muzicale ale lui Mozart si Beethoven.
Taxa de intrare la castel este de 350 czk.

Orasul de jos (Mala Strana)- fondat la mijlocul secolului XII este partea cea mai bine conservata a Pragai , cu o arhitectura deosebita si numeroase gradini. Aici trebuie sa vizitezi:

Orologiul din Turnul Primariei considerat simbolul orasului a fost ridicat in secolul XV-lea si dispune de un mecanism vechi de 600 ani dar inca functional. Acesta este renumit si datorita figurinelor ce ii reprezinta pe cei 12 apostoli;Cladirea Primariei- cel mai mare monument Art Nuveau din Praga a fost construit la inceputul secolului XX pe ruinele vechi curti regale si gazduieste un hotel, sali de conferinta, cateva galerii si o sala de concerte de dimensiuni mari;

Podul Carol -unul din cele mai cunoscut monumente ale orasului, o constructie spectaculoasa ridicata la porunca imparatului Carol al IV-lea, marginita de 30 de statui deosebite, fiecare cu istoria ei si de cate un turn la fiecare dintre capete. Vechiul turn gotic al podului cu decoratiile sala in piatra este considerat cel mai frumos din Europa Centrala. Turnul iti ofera si o priveliste panoramica impresionanta cu insula orasului vechi, cladirile istorice ale orasului si raul Vltav;

Strada Nerudova -unde casele cu arhitectura medievala si baroca, dar si blazoanele ce decoreaza fatadele caselor iti dezvalui o parte din istoria orasului;

Catedrala Fecioarei de la Tyn care a devenit un simbol national datorita incarcaturii de istorie si legende. Iluzia optica data de turnurile aparent gemene completeaza aspectul total al catedralei impozante.

Capela Sfintei Cruci - a fost inaltata in secolul XIX si gazduieste obiecte artistice, candelabre si crucifixuri valoroase;

Biserica Sfantul Nicolae - o capodopera a arhitecturii baroce construita in prima jumatate a secolului XVIII. Eleganta constructiei te va incanta cu cloponitele identice, domul si partea centrala a fatadei. Astazi Biserica serveste si ca sala pentru unele concerte de muzica clasica.

Turnul Mihulka - ce detine un muzeu dedicat istoriei alchimiei si vietii cotidiene in epoca renascentista.

Orasul nou- este un cartier aflat in partea sudica a orasului si dateaza din secolul al XIV-lea.

Piata Sfantului Viaceslav e una din locatiile cu cea mai mare semnificatie istorica din Praga.

Cartierul Iosefov sau Ghetoul Evreiesc- cartierul evreiesc denumit astfel dupa numele Imparatului Iosef al II lea. Cartierul gazduieste una din cele mai vechi sinagogi din Europa, un muzeu (cu o impresionanta colectie de manuscrise evreiesti), o colectie de candelabre din argint si o librarie cu literatura iudaica.

Piata Vaclav considerat inima comerciala a orasului,este locul unde vei descoperi hoteluri, restaurante, cafenele, galerii si magazine de tot felul.

Palatul Morzin - reprezentativ pentru arhitectura baroca si sediul Ambasadei romane.

Daca esti un impatimit al artei trebuie sa vizitezi Mucha Museum” (cu picturile lui Alfons Mucha, unul din initiatorii stilului Art Nuveau), Muzeul de Arte Frumoase (ce gazduieste cele mai importante colectii a secolului XX), Muzeul Kafka (in memoria celebrului novelist Franz Kafka).

Teatrul national - cladire construita in stil neo-renascentist cu bani donati de cetatenii cehi. Cuprinde opera, baletul si teatrul.

  • Tineri casatoriti, intrati in camera nuptiala ca intr-un templu in care se aduce prinos naturi!

    autor: Pitagora
  • O casatorie de succes necesita sa te indragostesti de mai multe ori , de fiecare data de aceeasi persoana.

    autor: Mignon McLaughlin
  • Casnicia este o arta : trebuie sa o creezi din nou in fiecare zi.

    autor: Rabindranath Tagore