1_400_230Daca ai crezut ca doar mireasa are posibilitatea de a face alegerea, dificila, de altfel, a rochiei de mireasa perfecta dintre atat de multe modele si croieli, in timp ce tu – mirele – trebuie sa te multumesti cu un simplu costum, afla ca nu este deloc asa! Ginerii au la dispozitie aproape la fel de multe optiuni in ce priveste tinuta din ziua fericitului eveniment, deoarece exista mai multe tipuri de sacouri demne de a fi purtate in drumul spre altar, dar si o multitudine de accesorii specific masculine, care te vor ajuta sa fii o pereche la fel de stralucitoare ca si partenera ta.

Alegerea costumului de mire se face in functie de conformatie, genul evenimentului si anotimp, iar aspectul general trebuie sa reflecte personalitatea mirelui, fara a pune in umbra mireasa. Asortarea cu rochia partenerei nu este intotdeauna obligatorie, dar cele doua tinute trebuie sa aiba un numitor comun, sa fie din aceeasi „poveste”: daca rochia miresei este romantica, costumul mirelui trebuie sa aiba o nota de romantism, de asemenea.

Confortul este un alt criteriu important pentru domni, dar – atentie!- fii pregatit sa faci compromisuri in acest „departament”, fiindca la un eveniment important ca propria nunta „la noblesse oblige”.

Elementul principal al unui costum este jacheta, partea de sus a tinutei fiind cea care atrage atentia si confera „identitatea” intregului ansamblu.

Principalele modele de jacheta potrivite drumului spre altar sunt sacoul, redingota, smokingul si fracul.
Sacoul

Sacoul este varianta clasica si cea mai comuna alegere a ginerilor in ce priveste costumul pentru nunta. Detaliile potrivite transforma sacoul dintr-o piesa vestimentara casual intr-una adaptata unui eveniment formal.

In cazul sacoului, reverul poate ascunde anumite caractere mai putin dezirabile: un rever lat si deschis atrage atentia asupra pieptului, fiind indicat barbatilor mai corpolenti, in timp ce un rever mai ingust da impresia unor umeri mai lati si poate fi purtat de barbatii slabi. Sacoul care urmareste linia taliei este de asemenea indicat mirilor zvelti.

Un alt detaliu care face diferenta intre un sacou casual si unul mai formal este despicatura de la spate, numita si slit: in cazul sacourilor care pot fi purtate zilnic, tip business, exista doua slituri, in timp ce sacoul formal are un singur slit.

Sacoul poate fi parte a unui costum, caz in care va avea aceeasi culoare si va fi din acelasi material ca pantalonul, sau poate fi purtat cu un pantalon de culoare mai inchisa, asa cum recomanda designerul Alexandru Ciucu.
Redingota

Recomandata cel mai des de catre designeri ca fiind tipul de jacheta idel pentru nunta, redingota permite cea mai variata gama de culori si tesaturi. De la dungi fine pana la inflorituri extravagante sau clasicul uni, redingota poate fi asortata cu pantalonul sau poate fi in contrast cu acesta. In ambele cazuri, purtatorul va fi o aparitie sarmanta si eleganta.

Cele mai de intalnite tipuri de redingota sunt redingota tunica si redingota coada de randunica.

Prima a fost numita dupa gulerul „cazacesc”, similar celor purtate de militari. Are nasturi multi, care se inchid pana sub gat si este mai lunga decat sacoul, terminandu-se in unghi drept, ceea ce o face potrivita pentru barbatii slabi.

Redingota coada de randunica are o despicatura adanca, asemanatoare penajului randunicii si revere late, la un rand sau doua de nasturi. Aceste detalii avantajeaza conformatiile atletice.
Smokingul

Smokingul este un tip de jacheta formala, care poate fi neagra sau alba, purtata cu un pantalon negru in ambele cazuri. Reverele sunt obligatoriu din matase, iar lungimea este cea a unui sacou clasic. Cea mai eleganta varianta a smokingului este cea la un singur rand de nasturi, cu guler sal.

Smokingul la un sigur rand de nasturi poate fi purtat cu un brau sau o vesta, acestea fiind omise in cazul unui smoking la doua randuri de nasturi, care se poarta inchis.

Smokingul avantajeaza toate conformatiile, fiind indicat atat mirilor mai solizi, cat si celor mai atletici, avand un efect de alungire si subtiere.

Exista si un tip de smoking semiformal, fara insertii de matase, a carui lungime ajunge pana la nivelul soldurilor. Acesta poate fi gri sau negru.
Fracul

Fracul este cea mai sobra si mai pretentioasa jacheta, oferind un look aristocrat purtatorului. De lungimea redingotei, dar cu piepti scurti pana in talie, cu taieturi drepte, revere de matase si doua randuri de nasturi, fracul are intotdeauna culoarea neagra. Acest tip de jacheta impune alegerea unor pantaloni cu vipusca de matase, simpla sau dubla.

Nasturii fracului au rol pur decorativ, acesta fiind conceput sa fie purtat deschis.

In cazul nuntilor tematice, fracul poate fi asortat cu manusi si joben, dar si cu alte accesorii vintage precum bastonul si ceasul de buzunar cu lant.

Fracul si smokingul sunt cele mai elegante tipuri de jachete, a caror eticheta extrem de rigida impune si un comportament adecvat, de aceea sunt purtate in special la evenimentele cu tinuta impusa, dar asta nu inseamna ca un mire elegant trebuie sa se fereasca de ele.

Vestimentatia mirelui trebuie sa reflecte personalitatea acestuia si sa ii complimenteze trasaturile. Cu rabdare si atentie, eventual si o privire de designer sau un sfat de la partenera, iti vei gasi un costum impecabil, care sa te ajute sa devii printul miresei tale, atragator si increzator, pregatit sa inceapa un nou capitol al vietii.

  • Cea mai inalta fericire de pe pamant este casatoria.

    autor: William Lyon Phelps
  • Casatoria este fara indoiala, starea de perfectiune sociala.

    autor: Napoleon Bonaparte
  • O femeie frumoasa place ochilor, o femeie buna place inimii; una este o bijuterie, cealalta este o comoara.

    autor: Napoleon